Demonstrē ēdienu receptes no svētku maltīšu pārpalikumiem

Getliņi EKO” “Leftover” ēdiena gatavošanas meistarklases ietvaros, šefpavārs Lauris Aleksejevs un IG satura veidotāja, pavārgrāmatas “Garšīgs nav sarežģīts” autore, Elizabete Valujeva Āgenskalna tirgū sanākušajiem interesentiem demonstrēja noderīgas receptes, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem. Tāpat ēdienu meistari dalījās pieredzē, kā atbildīgi iepirkties un pareizi uzglabāt pārtikas produktus un jau sagatavotas maltītes, lai tie būtu ēdami pēc iespējas ilgāk.

“Mūsu iepirkumu plānošana un svinību rīkošana, un lielā vēlme iepriecināt viesus, šad tad ir pārspīlēta. Piemēram, ja ciemos nāks seši līdz astoņi cilvēki – nereti produkti tiek nopirkti desmit cilvēkiem. Šos stereotipus vajadzētu pamazām lauzt, proti, ja nāk astoņi ciemiņi, tad katram arī tiek pasniegta viena šķēle. Jo vislabāk ir tad, ja vienīgais par ko pēc svinībām ir jāpārupējas ir tukšie trauki, nevis neapēstais ēdiens,” iedrošina Lauris Aleksejevs.

“Dārgākais ēdiens ir tas, kuru mēs izmetam ārā. Taču pārdomāta produktu uzglabāšana un izlietošana ir ne tikai ieguvums mūsu maciņam, bet arī veselībai, labsajūtai un planētai! Ceru, ka šādas meistarklases ar recepšu piemēriem būs arvien vairāk, jo vienmēr ir vērtīgi uzzināt, kā maksimāli un efektīvi izlietot iegādātos produktus,” pārdomās dalās Elizabete Valujeva.

“Ja pašgatavotu ēdienu mēs dažkārt lietojam vēl nākamajā dienā, tad gatavo jeb pirkto pārtikas preču pārpalikumus – piemēram, panētus produktus, kam īsti nezinām sastāvdaļas, visbiežāk izmetam ārā. Tāpēc šāda tipa ēdienus es ieteiktu iegādāties iespējami retāk. Tāpat būtiski ir tas, kā mēs produktus sasaldējam, atkausējam un uzglabājam. Proti, ja ledusskapis ir pilns ar ogām, kurām virsū tek neiepakotas jēlas gaļas sula, tas noteikti nav ne tikai labi, bet var būt arī neveselīgi. Pietam saldētava ir noslogota un tur vairs sen nav nepieciešamie -18 grādi. Arī ievārījumus vajadzētu taisīt pēc iespējas mazākās burciņās, lai, kad ģimene apēd pankūkas – burciņa jau ir tukša. Visbeidzot – ja plānojam svētkos gatavot rasolu jeb gaļas salātus, tad ieteikums būtu visu novārīto un sagriezto nejaukt kopā, precīzāk – jaukt kopā tik daudz, cik var apēst. Jo tiklīdz tas viss ir sajaukts – pirmais produkts, kas sabojājas, ir zaļie zirnīši un burkāni, un pavelk līdzi visu pārējo. Taču, ja mums atsevišķās kārbiņās ir sagrieztas sastāvdaļas un atsevišķi ir mērce, tad ir iespēja, ka sabojāsies tikai viens no produktiem un nevis viss gatavais,” iesaka Lauris Aleksejevs.

Jau ziņots, ka no 2023. gada 14. novembra līdz 15. janvārim SIA “Getliņi EKO” īsteno sabiedrības izglītošanas kampaņu par atkritumu samazināšanu “Atkritumi Aug!”, kuras mērķis ir izglītot, iedvesmot rīcībai un aicināt mainīt paradumus, lai samazinātu ikdienā radīto atkritumu apjomu.

Laura Aleksejeva receptes:

Maizes kraukšķi/čipši (rupjmaize) jeb kā maizei dot otro iespēju

Sastāvdaļas:

  • Sakaltusi rupjmaize
  • Sāls un citas garšvielas pēc izvēles, piemēram, kumīns
  • Milti

Pagatavošana:

Sakaltušo maizi aplej ar verdošu ūdeni un ļauj tai piebriest. Ūdens jāpielej tik daudz, lai maizei uzbriestot, masa nebūtu šķidra. Pievieno nedaudz sāli, kumīnu vai citas garšvielas pēc izvēles un miltus. Ja ir vēlme, var pievienot arī ķimenes vai saulespuķu sēklas. Ar mikseri izveidoto masu samaļ viendabīgā konsistencē, lai tajā nebūtu lieli maizes gabali. Var izmantot arī blenderi.

Viendabīgo masu uzliek uz silikona pamatnes vai pergamenta papīra. Masas biezumu var izvēlēties pats – ja vēlas plānākus čipšus, tad masu taisa plānāku, ja biezākus, tad attiecīgi masu var atstāt biezākā kārtā. Kad masa izsmērēta, to kopa ar silikona pamatni liek cepeškrāsnī kaltēties uz +160 grādiem. Tai vajadzētu būt kraukšķīgai, tāpēc gatavošanas laiks ir atkarīgs no krāsns, taču vidēji tās varēt būt 10-15 minūtes.

Pēc cepšanas maizes kraukšķi jāizņem no krāsns un jāļauj tiem atdzist. Kad tie atdzisuši, tos saplēš vai sagriež ar nazi mazāko gabaliņos.

Pagatavotos kraukšķus var ēst gan kā čipšus, gan izmantot kā piedevas desertos.

Kartupeļu/dārzeņu kroketes jeb ko iesākt ar pāri palikušiem vārītiem kartupeļiem

Sastāvdaļas:

  • Vārīti kartupeļi
  • Vārītas garšskanes pēc izvēles, piemēram, selerija kāti
  • Olas
  • Eļļa cepšanai
  • Garšvielas (sāls)
  • Milti kviešu 405.
  • Sviests
  • Siera salāti vai siers un tomāti
  • Muskatrieksts

Pagatavošana:

No svētkiem pāri palikušos vārītos kartupeļus samīca un sajauc viendabīgā masā ar vārītām garšsaknē, sviestu un miltiem. Masai jābūt salīdzinoši biezai. Ja kartupeļi ir tikko vārīti, tad tā nedaudz jāatdzesē līdz aptuveni 60 grādiem, un pēc tam jāpievieno olas. Olu skaits atkarīgs no masas daudzuma, bet vidēji tās ir divas olas. Tad pievieno sāli, muskatriekstu vai citas garšvielas pēc izvēles, kā arī pēc svētkiem pāri palikušos siera salātus. Ja šādi svētkos uz galda nebija, tad tā vietā var izmantot labi kūstošu sieru un sakapātus tomātus. Visu ar mikseri samiksē viendabīgā masā. Svarīgi ir neizmantot rokas blenderi, jo tas atņems masai tik vajadzīgo gaisīgumu.

No izveidotās masas ar rokām uzveļ aptuveni vienāda izmēra bumbiņas. Lai tās vieglāk veļas, rokas var samitrināt ar ūdeni. Izveidotās bumbiņas cep lielā eļļas daudzumā, kas jau pirms tam ir kārtīgi sakarsēta dziļā pannā vai katlā. Ieteikums: nelikt pilnu pannu ar kartupeļu bumbiņām, bet ievietot pannā vien dažas, piemēram, trīs līdz piecas, atkarībā no pannas lieluma. Bumbiņas eļļa jācep tik ilgi kamēr tās no ārpuses paliek zeltaini brūnas. Cepšanas procesā tiks iegūta no ārpuses kraukšķīga, bet iekšpusē mīksta kartupeļu bumbiņa.

Pēc cepšanas bumbiņas jāuzliek uz papīra salvetes, ļaujot tai sasūkt lieko eļļu. Kad eļļa notecējusi, tās var baudīt kā gardu uzkodu vai piedevu pamatēdienam.

Ja bumbiņas vēlas vēl kraukšķīgākas, tad tās var uztaisīt panējumā un tad karsēt eļļā. Tāpat recepti var modificēt pēc pašu iegribām un vēlmēm, piemēram, masai nepievienojot garšsaknes vai siera salātus, bet gatavojot kroketes tikai no kartupeļu masas.

Elizabetes Valijevas receptes:

“Kišs no tā kas mājās”

Sastāvdaļas:

Var pagatavot smilšu mīklu, vai arī izmantot veikalā nopērkamo kārtaino mīklu, loksnes kopā izrullējot un pārklājot pāri cepamajai formai.

Smilšu mīklai:

  • 300g  miltu,
  • 200g auksta sviesta,
  • 1 ola,
  • šķipsniņa sāls,
  • ēdamkarote ūdens

Pildījumam – 4 olas, 200ml saldais krējums, dārzeņi pēc izvēles, gaļa pēc izvēles (salami, sacepta vistas gaļa, piemēram) , 100g labi kūstošs siers, 2 ēdamkarotes grieķu jogurts, sakapāti pētersīļi

Pagatavošana:

Smilšu mīklas sastāvdaļas sajauc kopā un mīca ar rokām līdz izveidojas mīklas bumbiņa. To ieliek bļodiņā/ ietin vaska drāniņā un liek ledusskapī uz stundu. Tikmēr sagatavo pildījumu – visas sastāvdaļas sajauc kopā. Kad mīkla ir atdzesēta, to izrullē apaļā formā, izklāj cepamformā, ar pirkstiem pielīdzinot maliņas. Ar dakšiņu sacaurumo cepamformas vidusdaļu un liek apbrūnināties uz 15 minūtēm. Tālāk mīklas pamatnei pāri lej pildījumu un liek cepties uz 25-30 minūtēm.

Auzu cepumi

Šos cepumus var pagatavot no tā, kas pieejams mājās. Tas ir lielisks veids, kā izmantot sēklas, graudus un riekstus, kas aizmirsti mētājas kādā virtuves skapīša stūrī. Cepumi būs kraukšķīgas no ārpuses un mīkstas no iekšpuses.

Sastāvdaļas:

  • 130g auzu pārslu
  • 120g pilngraudu kviešu miltu
  • 60g izkausēta sviesta
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • 1 liela ol
  • 1 sauja mīstu roziņu
  • 1 sauja šokolādes čipšu
  • 1 ēdamkarote šokolādes čipšu

Pagatavošana:

Samaisām visas sastāvdaļas kopā un ar rokām veidojam bumbiņas. Izmantojot cepampapīra loksnes, tās ar glāzi nospiež, lai veidotos cepumu forma. Cep 10-15 minūtes 180 grādos.


Dalīties: